ISSUES REGARDING TCE


The Department of Health (DOH) has raised an issue with the methodology DEP uses to determine when additional interim measures are necessary for residences where bottled water has been supplied to protect the ingestion pathway until remediation is completed. In conducting its health assessment for a site the DOH recommended that whole house filtration be installed to protect the ingestion, inhalation, and dermal contact pathways when groundwater concentrations of TCE exceed the EPA MCL level of 5 µg/l. DEP has provided bottled water to the residence(s) involved to protect against TCE exposure via ingestion. The question arose as to what level of TCE in groundwater constitutes a health hazard through other pathways, notably the showering scenario.

DOH wished to clarify four issues before turning to the calculation of protective levels for TCE.  The issues and DEP’s responses to them are as follows:

1. What is the current DEP policy on acceptable cancer risk for carcinogens (i.e. 1x 10-6, or 1x 10-5 or 1x 10-4) irrespective of the media?

There is no overall DEP policy on acceptable cancer risk level; this varies by program. Act 2 authorizes a range of 10-4 to 10-6 for the Land Recycling program.  The calculation of the generic Statewide health standards used a level of 10-5, while remediations conducted under the site-specific standard may use a level within the range specified in the Act.

2. Does DEP use or plan to use EPA’s “Guidelines for carcinogen Risk Assessment”(EPA/ 630/P-03/001B March 2005) in estimating cancer risk? (Note: This document states “ it is important for the risk assessor to consider life stage differences in both exposure and dose-response when assessing cancer risk resulting from early life exposures”

The Department uses this guidance indirectly, only.  To clarify, the Department does not establish toxicity values for regulated substances, but rather uses those values set and validated by other agencies such as EPA, ATSDR, and California EPA.  The regulations in Chapter 250 use equations for calculating the Statewide health standards which consider combined child and adult exposure to carcinogens.

3.
When VOC contaminated water is used for showering/ bathing, does DEP consider absorption through skin to be a significant pathway?

Dermal absorption may be a significant pathway.  The Statewide health standards in Chapter 250 do not consider dermal absorption in calculating the generic Statewide health standards.  Dermal absorption would be considered in conducting a risk assessment under the site-specific standard. 

4.
DOH questions if all programs in DEP use the same cancer slope factor for a specific chemical in estimating cancer risk?

As with the acceptable cancer risk level, the determination of a cancer slope factor for specific regulated substances varies by program within the Department.  The Land Recycling Program uses a specific hierarchy of sources of toxicity data as specified in Section 250.605 of the regulations.

CALCULATION OF TCE LEVELS
Turning now to the calculation of levels for TCE, DEP used the equation used by DOH to calculate the level, and determined that at levels above 64 µg/l whole house filtration was necessary to protect human health via the showing scenario during the interim period when remediation was being accomplished. The calculations used by DEP are provided in Attachment 1.  DOH responded that the level calculated by DEP was not protective of human health, citing an excess cancer risk level of 6 in 10,000. By DEP’s calculation, the risk is approximately 1 in 100,000. The inhalation value used to develop the Statewide health MSCs for TCE, resulting from using the default exposure assumptions and toxicological data in the regulations, is 25 mg/l.

The primary reason for this difference is the inhalation cancer slope factor used by the two agencies to determine the risk. DOH states that it has been using the most recent EPA Provisional Value of 0.4 per mg/kg/day as the cancer slope factor for TCE. DEP continues to use the EPA Provisional Value of 0.00595 per mg/kg/day published in the Chapter 250 regulations, per the advice of the CSSAB, until such time as the National Academy of Sciences completes its review of the available slope factors for TCE.  DOH noted that the Secretary of DEP and the Governor released the Pottstown Air Monitoring Report on May 12, 2004. In that report it was stated, “ until a consensus on TCE’s URF has been reached, DEP will use the newest, most conservative URF of 1.14E-04 m3/ug.” The URF of 1.14E-04m3/ug is equivalent to 0.4 per mg/kg/day. In this study, excess cancer risk was set at 1 x 10-4.  DOH asked that since the CSSAB reviewed the 2002 provisional unit risk value of 1.14x 10-4 at its meeting on July 22, 2003 and rejected its use pending completion of National Academy of Science review of the value, why was this ignored and why did DEP decide to use this unit risk value in the Pottstown Air Monitoring Report of May 12, 2004.

DOH also asserts that regulatory levels rapidly become obsolete because current information is available on specific substances.  It should be understood that DEP cannot accept other values simply because they are developed more recently than those used in the Chapter 250 regulations.  DEP uses only those values that have been peer reviewed and generally accepted by the scientific community, and this is the process we are following in evaluating the new information on TCE.  DEP will not automatically accept such values; acceptance comes only after they have been reviewed and validated.  The hierarchy of sources established in Section 250.605 of the regulations uses those values that are validated and generally accepted by the scientific community as appropriate.

DOH also asserts that it does not set or enforce regulatory standards, action levels, or cleanup levels for regulated substances.  DEP believes this is appropriate as it feels DEP is the agency mandated to set such levels related to remediation of contaminated sites.  DEP remains troubled however that DOH has appeared to set standards by putting forth its own recommendations on the limit for showering that differs significantly from that established by DEP.  

When the DOH makes recommendations on the level at which controls are needed on residential water supplies, for example the 5 µg/L recommendation for showering, that is a de facto setting of a standard.  When this value differs from that used by DEP’s Land Recycling Program, it undermines the authority of DEP to set and enforce environmental standards and the credibility of both Departments suffers as a result.  It is not consistent for DOH  to say that it agrees with the methodologies and assumptions DEP uses to set environmental standards, and then issue a statement recommending that a lower level is protective on a short term basis to protect public health. Although DOH acknowledges that levels higher than those that are protective of long term health are appropriate on an interim basis while remediation is occurring, it still recommends that the MCL be attained to protect human health from showering during the interim period when bottled water is provided to protect the ingestion pathway, ignoring DEP’s calculations based upon the assumptions that DOH has to DEP’s understanding agreed with.  

Despite these differences, the primary concern is the proper communication of the degree of risk to the public who are impacted by contamination at any particular site.  When two agencies reach different conclusions, these differences should be resolved before going to the public with any statement regarding the level of risks involved.  It is therefore recommended that the agencies begin the process of working together with the objective of having a single policy on this issue ready for implementation within a reasonable period of time.

CALCULATION OF CONCENTRATION OF TCE IN SHOWER WATER

Using the PaDOH equation     Ca = (Cw  x  TF x  FR  x  T) / A 


Where Ca = concentration of contaminant in air  (ug/m3)


           Cw = concentration of contaminant in shower water (ug/l)


            TF = Transfer Factor for volatilization of contaminant in shower stall ( 1 )


            FR = Shower water flow rate  ( 12 liters/min)


             T  =  time of shower ( 10 min)



 A =  10 cubic meters (m3) 

 Using 100 ug/l TCE as Cw


Ca = (100 ug/l  x  1  x 12 liters/min  x 10 min)/ 10 m3 


Ca = 1200 ug/m3


To derive the one day average exposure concentration:


( Ca  x  T ) / 1440 minutes/day 


( 1200 ug/m3  x  10 min ) / 1440 min/day 


8.333 ug/m3 – day

CR = Cancer Risk 


CR = (Ca –day  x URF )


CR = ( 8.333 ug/m3 – day  x 1.76 E – 6 (ug/m3 –day ) –1 )


CR = 1.416 E – 5 

CR for TCE at 100 ug/l in shower stall : 1.41 E –5 

What is the Concentration in water that is equivalent to a 1 in 100,000 cancer risk: 

 TR / URF  where TR = target cancer risk 1 in 100,000



     URF = 1.76 E –6

TR/URF = 5.6818 ug/m3 – day = Ca (day)

Ca –day  x T / 1440 = Ca (for time in shower)



5.6818 ug/m3  x  10 min / 1440 min/day


Ca = 
818.18 ug/m3


Ca = (Cw  x  TF  x  FR x T) / A 


Cw = ( A x Ca ) / ( TF x  FR x T ) 


Cw =  ( 10 m3 x 818.8 ug/m3 ) / ( 1 x 12 liters/min x 10 min)


Cw = 68.23 ug/l 


Cw = 65 ug/l  (rounded off, do not exceed 64 ug/l) 


Other Published Unit Risk Factors: 


1.1 E – 4 (ug/m3)-1   (EPA Johnson and Ettinger Model)

7.0 E – 5 (ug/m3)-1  (EPA TrichloroethyleneHealth Risk Assessment: Synthesis and      

                                   Characterization, August 2001, Preliminary Report)

