
Due Diligence for Drilling a Well:  
 
 
Question: 
 
Section 3211.(i) (Well Permits) of the Oil and Gas Act states that well permits issued for drilling of wells 
covered by the act shall expire one year after issuance unless operations for drilling the well are 
commenced within such period and pursued with “due diligence” or unless the permit is renewed in 
accordance with regulations of the Department.  Many operators will spud the well and set conductor pipe 
or drill a portion of the well prior to expiration of the permit, but will not actually complete drilling to total 
depth for an extended period of time.  How does the Department define “due diligence” under the Act, i.e., 
how long does an operator have to complete drilling to total depth after issuance of the permit? 
 
 
Response:  
 
In all cases an operator must commence drilling prior to expiration of the permit, or within one year of 
permit issuance.  Further, the well must be drilled to total depth within 16 months of the permit issuance 
date, or no later than 4 months after expiration of the permit.  The only exception to this is in cases where 
permits are renewed in accordance with standard Department procedures. 

 

 
 


