
 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance 
eSubmission and eNotification Questions 

eSUBMISSION 

1. For Area of Review (AOR) in eSubmission, when using the latitude and 
longitude to select the method can degrees, minutes, seconds be used? 

Decimal degrees should be used for all submission requesting latitude and longitude 
information. (posted 01/11/17) 

2. Will an operator receive an email once the AOR submission is approved?  

AOR submissions will not be approved by DEP.  Operators will see a status of 
“Submitted.”  If the AOR is reviewed and issues are discovered, the Department of 
Environmental Protection (DEP) will notify the operator under the provisions in section 
78a.52a(e). 25 Pa. Code Chapter 78a.52.  DEP will provide a description of why the 
submission was returned. (posted 01/11/17) 

3. Will operators be sent notifications via email if something is not accepted?  

The user who submits documents within the eSubmission application will receive an 
email notification once it is accepted or returned by DEP.  The return email will include a 
description of why the submission was returned. (posted 01/11/17) 

4. On the dashboard under “Status,” what are the different types (Submitted, 
Returned, Accepted...)? 

Submitted - DEP has received the submission. 

Returned - Your submission is being returned due to one or more administrative 
deficiencies. Please correct these deficiencies and re-submit the required information. 
The return reason is listed with the Submission details below. 

Accepted - Your submission has been administratively accepted by the DEP. Please be 
advised that “acceptance” does not constitute “approval”. For those submission types 
that require formal approval or denial on behalf of DEP, you will receive separate 
correspondence via mail advising you of the formal disposition of the request. (posted 
01/11/17) 

5. Is there an AOR form for operators to fill out? Or can it be a Microsoft Word 
document?  

The form can be downloaded from Guidelines for Implementing Area of Review (AOR) 
Regulatory Requirement for Unconventional Wells, (AOR TGD) Technical Guidance No. 
800-0810-001 or in the eSubmission application. (posted 01/11/17) 
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6. Are the new forms ready for download yet? 

The new forms are available in DEP’s eLibrary.  (posted 01/11/17) 

7. Will operators still be sent paper copies of the submitted and approved 
documents similar to what is currently received? 

Operators will continue to receive approval letters from DEP.  Operators will have 
access to all of the submissions within the eSubmission application in the Dashboard. 

8. If an operator exceeds the threshold for submission of pre-drill survey 
results, can multiple files be uploaded? 

Yes, multiple files can be submitted for each pre-drill survey submission. (posted 01/11/17)  

9. On eSubmissions pre-drill water survey results - where is a bulk uploader?  
It appears that each individual water purveyor has to be entered separately.   

Please see the eSubmission application guide for instruction on how to submit pre-drill 
water survey results here. (posted 01/11/17)  

10. Are the guidance documents and templates available on the website or 
only in the eSubmission/eNotification application? 

Guidance documents and forms can be found within the application and on eLibrary. 

Excel templates can be downloaded from the eSubmission application. (posted 01/11/17)  

11. When will eSubmission go live? Will the Electronic Filing Administrator 
(EFA) be instantly approved for access? The current note for the EFA is 
“Access has been denied. You must be authenticated via DEPGreenPort 
before using this system.” 

eSubmission was deployed October 3, 2016.  The existing EFAs were automatically 
enrolled in this application. (posted 01/11/17)  

12. Do we fill out the Well Record and Completion Report online or do we have 
to upload it? 

The Well Record, form 8000-FM-OOGM0004a and the Completion Report, form 8000-
FM-OOGM0004b are uploaded in the eSubmission application. 

13. How would an operator amend a Completion Report that has been 
previously submitted on paper forms? (Version 5-2012). (posted 01/11/17) 

A prior submission cannot be amended directly in this application.  An operator would 
just resubmit the entire amended Completion Report through the eSubmission system. 
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14. If one user begins a submission (Completion Report, etc.), can another 
user (one with signing authority) log in and finish or submit the report? 

The eSubmission application only receives completed uploads. An operator can 
establish any system it chooses for preparing the documents prior to submission DEP. 
(posted 01/11/17) 

15. Does the AOR have to be completed, submitted, and accepted prior to 
applying for a drill permit? 

The AOR does not have to be submitted or completed prior to applying for a drill permit. 
It is due 30 days prior to well spud or submitted at the same time as the well permit if the 
operator intends to spud a well within 30 days of permit issuance. (posted 01/11/17) 

16. Is Completions Reporting now located in the e-submission dashboard 
instead of its own application?  Has the document changed? 

Yes, the completion report is now located in the eSubmission application.  The 
Completion Report has slightly changed and can be found here. (posted 01/11/17) 

17. How long does it normally take to gain authorized access to eSubmissions 
after submitting an approval request?   

The length of time depends on how quickly the company Electronic Filing Administrator 
processes the user request. (posted 01/11/17) 

18. In the example forms you reviewed, when submitting a county and 
municipality, how will eSubmissions handle projects that span 
county/township lines? 

Operators should select the county or township that is associated to the latitude and 
longitude that the operator wrote on the Well Development Impoundment Registration, 
Tank Registration or Borrow Pit Registration. (posted 01/11/17) 

19. Will applications also be e-submitted? For example; An Application for a 
Permit to Drill, Operate or Alter an Oil or Gas Well. 

Unconventional well permit applications must be submitted through the eWell 
application. (posted 01/11/17) 

20. Can the AOR and the drill permit application be submitted simultaneously? 

No, the drill permit application must be submitted in eWell.  For new wells, Operators will 
be provided the API number once the application is received by DEP.  The AOR will be 
submitted through eSubmission Application. (posted 01/11/17) 
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21. For Well Development Impoundments (FWI) existing prior to the 
rulemaking, will the form need to be completed and uploaded of each 
impoundment? 

Please see the “General Chapter 78a” FAQ document located here for a discussion of 
requirements relating to existing well development impoundments, including 
impoundment registration. (posted 01/11/17) 

22. For well completion reporting does an operator upload the Word document 
through eSubmission or through the Well Completion Report button on the 
dashboard?  It exists in both places. 

The Well Completion Report must be submitted within the eSubmission application.  The 
Well Completion Report application was taken offline. (posted 01/11/17) 

23. Does the engineering company get an operator ID or just the individual 
who submits the permits? 

The operator ID is associated to the entity who is applying for a permit. (posted 01/11/17) 

24. Is the EFA is someone from the Operator/Applicant?  Or from DEP?  In the 
case of consultants, they would have to get permission through the EFA to 
access the "e.." sites, correct? 

The EFA is the electronic filing administrator for the operator/applicant.  Consultants 
would have to be granted permission by the company’s EFA to access the electronic 
applications on behalf of that operator. (posted 01/11/17) 

25. For the pre-drill survey report submission, what if an operator has multiple 
samples from one report? 

Please see the eSubmission application guide for instruction on how to submit pre-drill 
water survey results here. (posted 01/11/17) 

26. During the eWell session earlier this morning it was stated that .pdf is not 
an acceptable format for plat submission, but for the AOR submission, .pdf 
was the only option?  Do I understand this correctly? 

Yes, the AOR submission requires .pdf and permit application requires a .dwg file. (posted 
01/11/17) 

27. Will the AOR Summary Reports be able to be edited in the event there is a 
change that may add to what is reported via the AOR process? 

The specific AOR submission cannot be amended in this application.  An operator would 
just resubmit a complete but amended AOR Summary Report. (posted 01/11/17) 
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28. If an operator has been submitting pre-drill data for a survey via disk prior 
to October 8, 2016, does that operator have to submit all the data again as 
of Monday October 10, 2016 via eSubmission? 

No, only pre-drill surveys conducted after October 8, 2016 need to be submitted via 
eSubmission. (posted 01/11/17) 

29. Is there any grace period or grandfathering to start using the new forms? 

Any transition periods for specific portions of the regulations have been indicated in the 
regulatory language or associated training materials.  DEP recommends close 
coordination with oil and gas district personnel early in the implementation period. (posted 
01/11/17) 

30. Will the Department enable operators to be able to upload Excel files for 
completion reports and well records (e.g. perforation record, stimulation 
data)? For wells with a significant number of stages, it will be tedious to 
individually enter a large quantity of data that has been previously captured 
in a spreadsheet. 

The completion report and well record are required to be submitted by upload as a pdf 
file. However, Excel files can be saved as pdf files relatively easily and uploaded in that 
format through the eSubmission application.  This would allow operators to track and 
record the required information using the Excel program if they so choose. (posted 
01/11/17) 

eNOTIFICATION  

1. Where does an operator access eNotification and how does an operator 
gain access? 

DEP notifications are made through the Oil and Gas Reporting Electronic (OGRE) 
application.  Users will have to register first for a DEPGreenPort account.  Once 
registered, the user would then enroll in the OGRE application.  Once enrolled, the user 
would fill out the User Registration and send it to the company’s Electronic Filing 
Administrator. (posted 01/11/17) 

2. For notifications submitted, will an operator be able to see the status of 
that notification, for example, reviewed, approved, completed? 

For DEP notifications, emails are only sent to appropriate DEP staff.  There is no status 
associated with the eNotifications. (posted 01/11/17) 

3. Is the notice of pollution or diminution of water supply treated the same as 
a phone call from a member of the public about a water problem? 

Yes. (posted 01/11/17) 
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4. Is the well communication incident guidance document available on the 
website? 

The well communication incident guidance can be found in the AOR TGD, posted here. 
(posted 01/11/17) 

5. Will the DEPGreenPort notification of returning a well from Inactive status 
to Active displace the need to complete the Notification of Return of Well(s) 
to Active Status, form 8000-FM-OOGM0123 in PADEP’s eLibrary? 

There is no regulatory requirement for the electronic submission of Notification of Return 
of Well(s) to Active Status, although it is allowed.  Operators have the option to complete 
the paper form or making the electronic notification. (posted 01/11/17) 

6. The regulation requires notification of a confirmed well communication 
incident.  Confirmation of some events could take more than 2 hours, so 
the notice that it is beyond 2 hours is concerning.  DEP will have to be 
aware that a notice of violation should not be written just because an alert 
shows that the notification is beyond a prescribed period of time, since the 
time it took to confirm an incident, per the regulation, may put an operator 
beyond the 2-hour timeframe. 

In cases where an operator is otherwise made aware of a “confirmed” communication 
incident, the date and time provided should be associated with the timing of the 
confirmation, not the actual event. Timing of the confirmation could vary depending on 
the circumstances. Incidents requiring 2-hour notifications are those that are observed to 
be causing environmental, safety, or well control concerns; communication incidents with 
abandoned, orphan, or plugged wells; or incidents indicated by evidence of abnormal 
fracture propagation at the well being stimulated.  Operators should commence the 
notification and response process as soon as possible, as these incidents represent the 
most serious of those defined in the AOR TGD, available here. (posted 01/11/17) 

7. Are well communication incident notifications required absent of AOR? 
That is, are currently permitted wells not subject to this notification 
requirement? 

The answer depends on when hydraulic fracturing commenced on the unconventional 
well. The well communication incident notification is required for currently permitted wells 
where hydraulic fracturing had not commenced prior to the promulgation date of October 
8, 2016. If hydraulic fracturing had commenced prior to promulgation and an incident 
occurs that results in any violations of regulations and laws in place prior to 
promulgation, operators are still required to notify DEP under the existing provisions, but 
do not need to follow the established incident notification process specific the AOR 
regulations. (posted 01/11/17) 

8. For drill cuttings, do we need to submit time for each roll-off that goes to a 
landfill or just the initial roll-off per individual well? 
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The drill cuttings notification is only required for onsite disposal of drill cuttings in 
accordance with section 78a.61. (posted 01/11/17) 

9. Can you reiterate the differences between the 2-hour and the 4-hour well 
communication reporting incidents? 

Please see the AOR TGD here. (posted 01/11/17) 

10. Will the DEPGreenPort notification of notice of intent to plug a well 
displace the need to complete the eLibrary Notice of Intention by Well 
Operator to Plug a Well, form 8000-FM-OOGM0005 physical form? 

No, they are separate requirements within the statute and within the regulations.  
Operators will need to submit both the notification and the Notice of Intention by Well 
Operator to Plug a Well paper form. (posted 01/11/17) 

11. Are the notifications and submissions required for natural gas distribution 
line crossings? 

No, electronic notifications are not required for natural gas distribution lines. (posted 
01/11/17) 

 

 

 


