
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance 

Standards at Oil and Gas Well Sites 
Permit requirements 

(§ 78a.11) 

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and 
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference 
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and 
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements. 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or 
amend this document at any time as necessary without notice. 

1) If an operator has a permit to drill a well prior to the effective date of the rulemaking but 
has not drilled the well yet, will the operator be allowed to drill the well when the 
rulemaking becomes effective?   

Yes, however, operators must follow all provisions of Chapter 78a relating to the new 
well, including subsequent submissions such as the well record and completion report. 
(posted 09/23/16) 

2) Will the Department transition from paper permitting to e-permitting or will there be a 
drop dead day?  

The deadline will be when the regulation becomes effective.  DEP does not expect much 
difficulty for the well operators to switch over to the electronic reporting system.  The 
electronic system may be easier, for example, because submission of the certified mail 
receipts will not be required.  A simple check-box will be used to certify that the required 
notifications were delivered.  A definition of “certified mail” has also been included in 
section 78a.1 to allow delivery options equivalent to United States Postal Service 
(USPS) certified mail but from other delivery services in addition to the USPS. (posted 
09/23/16) 

3) What is the anticipated start date for well permit applications to be filed electronically?  
What is the deadline for the entering the files in the new electronic data base?  

Operators must submit well permit applications electronically beginning on the effective 
date of the rulemaking. (posted 09/23/16) 

4) Will the Department be available to work with IT solutions for e-reporting/permitting 
uploads rather than data entry? 

Yes. (posted 09/23/16) 



5) If well permit applications are submitted prior to publication of the final-form rulemaking, 
will they be grandfathered?  

Yes, DEP will process applications under the regulations that were effective when the 
applications are submitted, so long as the application is administratively complete before 
the publication of the final rulemaking. (posted 09/23/16) 

6) Will the process to change well type be revised, such as to change the well type to 
observation well? 

Chapter 78a does not change the process of revising a well type. (posted 09/23/16) 
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