
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance 

Standards at Oil and Gas Well Sites 
Permit expiration and renewal 

(§ 78a.17) 

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and 
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference 
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and 
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements. 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or 
amend this document at any time as necessary without notice. 

1) Does submitting a well transfer form meet the requirements of notification in writing? 

Yes; submitting the well transfer form within 30 days after the sale, assignment, transfer, 
conveyance or exchange of a well would satisfy the requirement to notify the 
Department of that event. (posted 09/23/16) 

2) How will the Department review requests to renew a permit issued under the existing 
Chapter 78 regulations when the renewal request is made after the effective date of the 
new Chapter 8a regulations, in light of the new public resources considerations, etc.?   

Renewal applications must meet the requirements of section 78a.17(b), including the 
permit fee and surcharge, an affidavit affirming that the information on the original 
application is still accurate and complete, that the well location restrictions are still met 
and that the entities required to be notified under Section 3211(b)(2) of the 2012 Oil and 
Gas Act (relating to well permits) have been notified of this request for renewal. (posted 
09/23/16) 

3) Please define “good cause” in regards to the extension request under section 78a.17. 

Good cause will be evaluated on a site-specific basis. The request should indicate the 
reason why the well drilling cannot be completed within the allotted 16 months.  A 
possible example of good cause would be that the vertical portion of a well is drilled, but 
a rig capable of drilling horizontal will not be available for another three months.   

Drilling must be pursued with due diligence, or the permit will expire.  Drilling pursuant to 
a permit must be commenced during the 12 months following permit issuance to be 
eligible for a due diligence period extension.   

Due Diligence for Drilling a Well FAQ (PDF) (posted 09/23/16) 

4) When will the extension request form be available? When will the updated Well Permit 
Form be available?  

http://files.dep.state.pa.us/OilGas/BOGM/BOGMPortalFiles/OilGasReports/Construction_Standards_FAQ/FAQ%27s/Due_Diligence_for_Drilling_a_Well.pdf


The forms will be available in eLibrary when the rulemaking is published in the 
Pennsylvania Bulletin. (posted 09/23/16) 

5) Will well permit renewals be required to be submitted electronically? 

Yes, the new electronic submission systems required for the current rulemaking are in 
development and internal testing.  DEP has scheduled training on the new systems on 
October 4 and 5. 

eNotifications: This will be very similar to what operators currently use for spud dates, 
cementing casing strings, and pressure testing wells.  The well operator will log in 
through GreenPort, indicate via a drop-down menu what kind of notification, and then 
provide the appropriate details. 

eSubmissions: The goal is to have electronic applications online.  This system will 
operate in the interim as a file upload portal.  The operator will log in through GreenPort, 
access the eSubmission portal, select a submission, select a document file on the well 
operator’s computer, and finally upload and submit the file to the Department 
electronically. 

eWell: The electronic well permitting application has already been available for well 
operators to use for about 18 months for submitting DOW permit applications.  It will 
include renewals, modifications (e.g., changes to the BHL, changes to the wellbore path, 
drilling deeper, alterations, change in use, etc.), and re-drilling of plugged wells. (posted 
09/23/16)  

6) Can well permitting, extensions, renewals, and back-to-back new drill permits be used to 
defer site restoration through inactive drilling periods? >16 months and 24 months / > 30 
months 

Yes. (posted 09/23/16) 

7) Please explain the fee and good cause requirements as they pertain to permit renewals 
and extensions.   

Renewal includes a permit fee but no “good cause” criteria.  A permit extension has no 
fee but requires “good cause.” (posted 09/23/16) 

8) Should a permit be allowed to expire and no renewal or extension filed; can the permit 
be reapplied for if the permit fee is paid? Or is the well “dead forever” 

The permit would be dead, which is why DEP advises operators to contact the permitting 
office in advance of the expiration. (posted 09/23/16) 
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