
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance 

Standards at Oil and Gas Well Sites 
Control and disposal planning; emergency response for 

unconventional wells 
(§ 78a.55) 

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and 
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference 
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and 
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements. 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or 
amend this document at any time as necessary without notice. 

1) Is fresh water released to a well pad considered a “regulated substance?” 

Please refer to the definition of “regulated substance” in Section 103 of Act 2 (35 P.S. § 
6062.103).  In general, freshwater is not a regulated substance when spilled on a well 
pad.  However there could be site specific circumstances where fresh water released to 
a well pad impacts waters of the Commonwealth or poses a threat of pollution to waters 
of the Commonwealth. Fresh water could constitute a “regulated substance” in certain 
volume and if it contains chlorine, additives, algaecides or other pollutional constituents.  
This would require reporting under Section 91.33. (posted 09/26/16) 

2) Will the Department be creating a new guidance document for preparing PPC plans? 
The current guidance document the regulation references (the EERP Guidance 
Document) does not fit well with the temporary construction activity associated with O&G 
operations. 

DEP’s policy, Guidelines for the Development and Implementation 

of Environmental Emergency Response Plans, Document No. 400-2200-001, provides 
appropriate guidance for Preparedness, Prevention, and Contingency (PPC) planning 
during oil and gas operations construction activity. DEP is currently in the process of 
developing a guidance document that integrates the various planning document 
requirements in a single source of information.  Providing guidance for standardization of 
Emergency Response Plan (ERP) formats, maps, and symbols is critical for emergency 
responders during incidents.  In addition, DEP is working with the Pennsylvania 
Emergency Management Agency (PEMA) on a new guidance to implement the 
emergency response plan (ERP) requirements. (posted 09/26/16) 

3) Who at PEMA should be contacted and what is the number? 

The 24/7 PEMA number for reporting incidents is 800 424 7362 (posted 09/26/16) 



4) Does the requirement for implementing National Incident Management System (NIMS) in 
the event of a well emergency require the use of the FEMA ICS team forms? 

In accordance with section 78a.55(i)(5)(i), the ERP shall incorporate NIMS planning 
standards, including the use of the Incident Command System (ICS), Incident Action 
Planning and Common Communications Plans. Any forms used under NIMS should be 
used as appropriate. DEP realizes that some forms may not be suitable for direct use for 
unconventional emergency response plans/incidents and customizing forms may be 
necessary. (posted 09/26/16) 

5) Does DEP expect that universal symbols will be defined and required for the ER 
plans/diagrams? 

Map symbols will be evaluated during development of ERP guidance to be issued by 
DEP in coordination with PEMA. While these items may not necessarily be “required” in 
the final guidance document, they will be strongly recommended as universal symbols in 
order to prevent any confusion during an emergency situation. DEP and PEMA will see 
public comment on this this matter. (posted 09/26/16) 

6) Are PPC Plans required for producing well locations? 

In accordance with Section 78a.55(b), a well operator shall prepare and develop a site 
specific PPC plan prior to storing, using, or generating regulated substances on a well 
site from the drilling, alteration, production, plugging or other activity associated with a 
gas well or transporting those regulated substances to, on or from a well site. (posted 
09/26/16) 

7) What is the timeline for an operator to provide a copy of the PPC plan once requested by 
the landowner? 

Under Section 78a.55(f), “a copy of the well operator’s PPC plan shall be provided to the 
Department, the Fish and Boat Commission or the landowner upon request and shall be 
available at the site during drilling and completion activities for review.” There is no 
specified timeline, operators should provide PPC copy to landowner in a timely manner. 
(posted 09/26/16) 

8) Can landowner also request a copy of the ERP? 

A landowner can” request” a copy of the ERP, however there are no specific 
requirements under Section 78a.55 that require the operator to provide it upon request. 
A copy of the ERP shall be available at the well site during all phases of operation. ERPs 
are also available for review on DEP’s Oil and Gas Mapping application. A learning 
tutorial on the mapping application is available at 
https://www.youtube.com/watch?v=OAAKQnOh048 (posted 09/26/16) 

9) Is not providing a copy of the PPC plan to the parties listed in section 78a.55(f) a 
violation? 

Yes, the violation would be failure to provide a copy of PPC plan as required under 
section 78a.55(f). (posted 09/26/16) 
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10) How often does DEP request copies of PPC plans?  

Requests for PPC plans will vary according to inspector preference, site-specific 
situations, compliance reviews, permit compliance issues, spills, fires, accidents, and 
complaints. (posted 09/26/16) 

11) How is compliance with PPC plans determined on an ongoing basis? 

Operators need to prepare ,develop, and implement site specific PPC plan prior to 
storing, using, or generating regulated substances on a well site from the drilling, 
alteration, production, plugging, or other activity associated with a gas well or 
transporting those regulated substances to, on or from a well site.  A PPC plan 
developed in conformance with the Guidelines for the Development and Implementation 
of Environmental Emergency Response Plans, Document No. 400-2200-001, as 
amended and updated, will be deemed to meet the requirements of this section and be 
considered “in compliance.” An inspector may review the operator’s implementation of 
the PPC plan to ensure that the plan is being implemented properly, and require 
corrective action if needed. (posted 09/26/16) 

12) Please clarify the requirements for reporting a spill versus requirements for documenting 
spills in a PPC plan. 

The Department’s Guidelines for the Development and Implementation of Environmental 
Emergency Response Plans, Document No. 400-2200-001, contains a section relating 
to “Pollution Incident History.” This section suggests documenting spills as follows:  

List the previous pollution incidents, the date, the material or waste spilled, 
approximate amount spilled, environmental damage, and action taken to prevent 
a recurrence.  
 
An important criteria in determining the effectiveness of the plan and its 
implementation is the history of incidents. A history of no incidents suggests that 
the practices and procedures at the site are effective. For a site with a history of 
incidents, it is important to investigate the reasons for the spills and the response 
of the company in minimizing the potential for their recurrence. 

Reporting any spill under section 78a.66 is dependent upon real and potential threat to 
public health and safety, environmental impact to waters of the Commonwealth, 
materials and volume involved, spill site location, circumstance, and immediate remedial 
action taken. (posted 09/26/16) 

13) Does “regulated substance” include technologically enhanced naturally occurring 
radioactive materials (TENORM) radioactive substances? 

Yes. (posted 09/26/16) 
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