
 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance 

Standards at Oil and Gas Well Sites 
Control, storage and disposal of production fluids  

(§ 78a.57) 

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and 
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference 
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa. Code Chapter 78a and other applicable laws and 
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements. 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or 
amend this document at any time as necessary without notice. 

1) Would you describe at degree of "deficiency" in tank inspection requires 
notification to the Department? 

When substantial modifications are required to correct the deficiency or the deficiency is 
significant enough that failure could cause a spill or release, notification to DEP should 
occur. The Department will be releasing additional guidance on this in the future as 
specific situations are addressed. (posted 10/19/16) 

2) What are some examples of “reasonable measures to prevent unauthorized 
access by third parties” for both temporary tanks and permanent production 
storage tanks at an unmanned site? Please also provide some examples of what 
would not be acceptable? 

This is an equipment specific, site-specific question. Operators need to assess their 
operations and equipment to take appropriate steps to prevent unauthorized access by 
third parties at their particular sites. Generally, these measures would include those that 
prevent simple interaction with tanks, valves, ladders, etc. This could include fencing, 
locks, bull plugs, removable handles, retractable ladders, etc.  DEP will work with 
vendors and operators to come up with further examples, but it will not be an exhaustive 
list to allow operators flexibility to handle situations that apply at their sites. (posted 

10/19/16) 

3) Does secondary containment as outlined in sections 78a.57(c) and 78a.58(c) need 
to meet the 1 X 10-10 cm/sec permeability standard specified in section 
78a.64a(c)(2)? 

REVIEW Secondary containment is defined under section 78a.1 Definitions. It is defined 
as “A physical barrier specifically designed to minimize releases into the environment of 
regulated substances from primary containment or well development pipelines, to 
prevent comingling of incompatible released regulated substances and to minimize the 
area of potential contamination, to the extent practicable.” (posted 10/19/16) 
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4) Does corrosion inspection require internal inspection as in API standard? 

Section 3218.4(b) of the 2012 Oil and Gas Act and section 78a.57(f) require that all new, 
refurbished or replaced aboveground storage tanks that store brine or other production 
fluids must meet the corrosion requirements found under sections 245.531 – 245.534 
(relating to corrosion and deterioration prevention), with the exception of use of 
Department-certified inspectors to inspect interior linings. 

Also, section 3218.4(b) and section 78a.57(g) require that all new, refurbished or 
replaced underground storage tanks that store brine or other production fluids must meet 
the corrosion requirements found under section 245.432 (relating to operation and 
maintenance including corrosion protection), with the exception of use of Department-
certified inspectors to inspect interior linings. 

Those sections reference API standards relating to corrosion prevention, and include 
internal inspection of tank liners as appropriate. (posted 10/19/16) 

5) If the tank is on a platform in secondary containment at a production facility, will 
we need to have a certified inspector? 

Section 78a.57(i) requires operators to inspect tanks storing brine or other production 
fluids at least once per calendar month.  Assuming this is an aboveground production 
storage tank, part of the inspection is to verify the tank is meeting the corrosion 
requirements found in sections 245.531 –245.534.  Department-certified inspectors are 
only required to be used for inspections of storage tanks regulated under the Storage 
Tank and Spill Prevention Act.  (posted 10/19/16) 

6) I downloaded the sample form for monthly tank inspections from the Storage Tank 
and Spill Prevention Program.  In the form, it asks about the leak detection system 
being monitored.  I’ve looked all over in the regulations, and I can’t seem to find 
where it is a requirement to have a leak detection system on an aboveground 
production tank battery.  Is it a requirement? 

No, there is no requirement for leak detection systems on aboveground production 
tanks.  The O&G Monthly Tank Maintenance Inspection Checklist (OG-137U) can be 
found at the following link: http://www.elibrary.dep.state.pa.us/dsweb/View/Collection-
13066.  The OG-137U can be used for the monthly inspection of aboveground, buried or 
partially buried production tanks, as required under section 78a.57(i).  If a section on the 
OG-137U is not applicable to the tank you are inspecting, mark NA for that section. 
(posted 04/27/17) 
 

7) Is it required in the monthly tank inspections to do internal corrosion inspections 
for aboveground production tanks? 
 
No.  Under 25 Pa.Code § 245.534(c), interior linings or coatings must be inspected at 
installation, when undergoing a major modification, and at least every 10 years or as 
warranted or recommended by the manufacturer or design engineer. (posted 04/27/17) 
 

8) What are the operator’s interior corrosion inspection obligations on aboveground 
production tanks that do NOT have interior linings or coatings? 

http://www.elibrary.dep.state.pa.us/dsweb/View/Collection-13066
http://www.elibrary.dep.state.pa.us/dsweb/View/Collection-13066
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There is no requirement under sections 245.531 – 245.534 for operators to install interior 
linings or coatings on the interior of aboveground production tanks.  Section 245.534(c) 
only requires internal aboveground tank inspection when an interior lining or coating has 
been installed.  Therefore, if an aboveground production tank does not have an interior 
lining or coating installed, there is no internal corrosion inspection requirement for that 
aboveground production tank. (posted 04/27/17) 
 

9) Does a partially buried production tank follow the corrosion requirements as 
those for an aboveground or underground production tank? 

The storage tank program defines an “underground tank” as a tank “the volume of which 
(including the volume of underground pipes connected thereto) is 10% or more beneath 
the surface of the ground.” 25 Pa.Code § 245.1 Because the corrosion control 
requirements referenced in section 78a.57(g) were specifically developed for tanks 
meeting this definition, the oil and gas program will also use this definition to determine 
whether the underground or aboveground storage tank corrosion control requirements 
apply to a partially buried production tank. (posted 04/27/17) 

10) Can secondary containment precipitation water be drained at production/brine 
tanks in same manner and conditions as allowed for oil and condensate tanks? 

Yes. Section 78a.57(c) addresses secondary containment on production sites and states 
that “[c]ompliance with section 78a.64 (relating to secondary containment around oil and 
condensate tanks) or using double walled tanks capable of detecting a leak in the 
primary containment fulfills the requirements in this subsection.” Drainage of secondary 
containment around oil and condensate tanks is addressed by section 78a.64(d): 

...drainage of secondary containment is acceptable if: (1) The accumulation in 
the secondary containment consists of only precipitation directly to the secondary 
containment and drainage will not cause a harmful discharge or result in a sheen. 
(2) The secondary containment drain valve is opened and resealed, or other 
drainage procedure. 

It is therefore acceptable to drain accumulated uncontaminated precipitation inside 
secondary containment at production fluid/Brine tanks in the manner outlined in section 
78a.64(d). (posted 04/27/17) 

 

 
 
 
 
 
 

  


