
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance 

Standards at Oil and Gas Well Sites 
Impoundment embankments  

(§ 78a.59a) 

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and 
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference 
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and 
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements. 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or 
amend this document at any time as necessary without notice. 

1) Is there a minimum height requirement in which the embankment standards outlined 
in section 78a.59a apply?  Some impoundments are dug into the ground and may 
have a minimal embankment height. 

No, but subsection (b) allows for the owner or operator to request approval from DEP to 
deviate from the requirements in section 78a.59b if the request can demonstrate that the 
alternate practice provides superior or equivalent protection to the requirements of this 
section. (posted 10/19/16) 

2) Is an individual NPDES permit required for the discharge of a well 
development underdrain? 

No, as long as the outfall of the underdrain does not discharge directly to surface waters 
of the Commonwealth. (posted 10/19/16) 

 

 


