FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Environmental Protection Performance
Standards at Oil and Gas Well Sites

Disposal of drill cuttings
(8 78a.61)

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements.

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or
amend this document at any time as necessary without notice.

1)

2)

3)

4)

Can an operator still disperse cuttings from conductor drilling? Does section 78a.61
apply to conductor material, or is conductor material considered similar to virgin,
excavated material at the site such that it can be used in the construction of the pad
without restriction?

Uncontaminated drill cuttings from above the casting seat are not considered a residual
waste and may be disposed of in accordance with section 78a.61. Alternate methods for
onsite disposal are allowed under section 78a.61(d) but the process will need to be

approved by the DEP on a Request for Alternative Waste Approval, form OG-71 A.
(posted 10/20/16)

How should an operator determine if drill cuttings are contaminated?

Only cuttings from above the casting seat are allowed to be used and the operator
should be aware of the drilling process they are using to ensure the cuttings are not
contaminated. If there are any doubts about the cuttings being in contact with regulated
substances, they will need to be sampled and analyzed by an independent Pennsylvania
accredited laboratory prior to onsite disposal. (posted 10/20/16)

Does the operator need to notify the landowner for all disposals (landfilling) or land
application only?

Landowner notification is only for all onsite disposals. This means onsite disposals in a

pit, land application or other alternate onsite disposal method approved by DEP. (posted
10/20/16)

Section 78a.61(e) — Is the 3-day notice to Department for disposal of drill cuttings related
to onsite or offsite cuttings disposal; or both? Is the 10-day natification to the landowner
related to onsite or offsite cuttings disposal?



The initial 3 business days’ notice to DEP prior to the disposal of drill cuttings and the 10
business days’ notification to the surface landowner after completion of disposal
activities is only for onsite disposal of drill cuttings. (posted 10/20/16)

5) Section 78a.61 — Is an operator required to comply with the “drill cuttings from above the
casing seat-land application” requirements for material brought to the surface during
conductor hole drilling (therefore are these requirements only for material above the
surface casing seat-land application)?

All solid materials brought to the surface as a result of drilling a well are considered drill
cuttings, including those brought to the surface while drilling a hole for the conductor
casing and are subject to the regulations found in sections 78a.56, 78a.58, 78a.61-
78a.63a. (posted 10/20/16)

6) If placing conductor material onsite, would operator be required to submit the 3-day
notice to DEP and 10-day landowner notice?

Yes. Also, If the operator is proposing to dispose of the materials in any manner other
than those prescribed in section 78a.61, the operator would need to initially submit an
OG-71A form for approval of the proposed alternate method for the onsite use of the
material at the first well site and an OG-71B form for the implementation of the same
authorized method at any additional well sites. (posted 10/20/16)
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