FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Environmental Protection Performance
Standards at Oil and Gas Well Sites

Borrow pits
(8 78a.67)

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements.

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or
amend this document at any time as necessary without notice.

1) If the disturbance from a borrow pit is less than one acre how would it be required to

2)

adhere to Chapter 102 and Chapter 78 Waterways Restoration Team (WRT) E&S
controls. Would it simply need to be registered?

Yes, it would have to be registered. Also, Chapter 102 requires all earth disturbance
activities to be performed in compliance with erosion and sedimentation requirements
through the proper implementation of E&S Control BMPs, regardless if an erosion
control permit is required or not (minimum threshold for construction requiring an
NDPES Permit activities is one acre and oil and gas related activities minimum threshold
for earth disturbance requiring an ESCGP Permit is 5 acres). (posted 10/11/16)

Additionally, 3273.1(b) of the 2012 Oil and Gas Act states that Noncoal Surface Mining
(including Borrow Pits for Oil and Gas Activities) obligations under the act of December
19, 1984 (P.L.1093, N0.219), known as the Noncoal Surface Mining Conservation and
Reclamation Act, or a regulation promulgated under the Noncoal Surface Mining
Conservation and Reclamation Act, for any borrow area where minerals are extracted
solely for the purpose of oil and gas well development, including access road
construction, shall be considered to have been satisfied if the owner or operator of the
well meets the conditions imposed under 3273.1(a)(1) and 3273.1(a)(2) and maintains
compliance with the Oil and Gas Act and applicable regulations of the Environmental
Quiality Board. (posted 10/11/16)

If a borrow pit area is within an approved ESCGP permit's limit of disturbance (LOD),
does it need to be registered?

Yes. The borrow pit must be registered in accordance with Chapter 78a.67, even if it is
located within the border of an ESCGP’s LOD. (posted 10/11/16)



