
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance 

Standards at Oil and Gas Well Sites 
Oil and gas gathering pipelines 

(§ 78a.68) 

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and 
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference 
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and 
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements. 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or 
amend this document at any time as necessary without notice. 

1) Will county conservation districts receive training in regards to reviewing linear ESCGP-2 
projects? 

The Department offers Chapter 102 and Chapter 105 related trainings to county 
conservation district staff several times a year. These regulations relate to a number of 
industries including construction for residential and commercial development, agriculture 
and timber harvesting as well as oil and gas related activities. The Department 
anticipates that training will be necessary for District Oil and Gas staff as well as county 
conservation district staff after the Chapter 78a regulation is promulgated, including the 
issues related to pipeline projects. (posted 10/14/16) 

2) Does the requirement for “highly visible flagging, markers, or signs” along the gathering 
pipeline in section 78a.68(b), require “reflective material” as is the case in section 
78a.55(i)(4)(i) which specifies “reflective” signs for well site access road entrances? 

For gathering pipelines, there is no explicit, across-the-board requirement that the 
flagging, markers or signage used to demarcate the boundaries of the limit of 
disturbance, wetlands and locations of threatened or endangered species habitat, be of 
reflective material to meet the “highly visible” standard in section 78a.68(b). (posted 
10/14/16; edited 11/18/16) 

 


