
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance 

Standards at Oil and Gas Well Sites 
Well record and completion report 

(§ 78a.122) 

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and 
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference 
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and 
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements.  

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or 
amend this document at any time as necessary without notice.  

1) Does recycled produced water generated on a well site and used on the same well site 
need to be accounted for in the monthly waste reporting requirement in 78a.122? 

Yes. (posted 09/23/16) 

2) When will the new production and waste report forms be available? When will the new 
Completion Report forms be available? 

There is no paper form for production and waste reporting.  Production and waste 
reporting has been electronic for several years. 

The completion report form will be available in eLibrary when the final rulemaking is 
published in the Pennsylvania Bulletin. (posted 09/23/16) 

3) Regarding Well Records and the start of the "30-Day Clock". Does drilling mean - well 
has reached final total depth (TD) or when final casing is cemented in the hole. There 
could be a day or two of lag between finish of drilling and "complete construction" of the 
well. 

The 30 day clock for submitting a well record begins when the drilling reaches TD. 

FAQ: Clarification Regarding Well Record Submission Requirements(posted 09/23/16) 

4) What needs to be on the “Certification of Area of Review” when it is submitted with the 
Completion Report?  Is there a DEP form for this? 

The certification of implementation of the area of review monitoring plan is contained in 
the signature block of the well completion report form. (posted 09/23/16) 

5) Will we need to report each individual source of recycled water on the Completion 
Report? 

http://files.dep.state.pa.us/OilGas/BOGM/BOGMPortalFiles/OilGasReports/2016/Clarification%20Regarding%20Well%20Record%20Submission%20Requirements.pdf


Each source must be listed on the Water Management Plan.  The Completion Report 
requires just the total volume of recycled water. (posted 09/23/16) 

6) What constitutes the “well is capable of production”? 

A well is ‘‘capable of production’’ after ‘‘completion of the well.’’ Section 3203 of the 2012 
Oil and Gas Act (relating to definitions) defines ‘‘completion of a well’’ as ‘‘[t]he date after 
treatment, if any, that the well is properly equipped for production of oil or gas, or, if the 
well is dry, the date that the well is abandoned.’’ The Department considers a well to be 
‘‘properly equipped for production of oil or gas’’ under the following circumstances:  

For wells not intended to have the producing interval cased or stimulated prior to 
production (that is, natural wells), the well is properly equipped for production when the 
well has been drilled to total depth. 

For wells intended to have the producing interval cased, but not stimulated, prior to 
production, the well is properly equipped for production when the last perforation is 
placed. 

For wells intended to be stimulated prior to production, the well is properly equipped for 
production upon commencement of flow back. (posted 09/23/16) 

7) A Completion Report is required 30 days after drilling out hydraulically fracturing plugs? 
Is this a fair synopsis? 

Yes. (posted 09/23/16) 

8) 78a.122(b).  Will listing the well development impoundment take the place of the initial 
withdrawal point of the water?  Or are both scenarios reported?    

A) Source  B) Impoundment   C) Frac 

With the current form, both scenarios must be reported. (posted 09/23/16) 
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