
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Environmental Protection Performance Standards at Oil and 
Gas Well Sites 

Requirements for Pulling Uncemented Surface Casing on 
Pre-Act Wells (Pennsylvania’s Oil and Gas Act of 1984 – Act 

223) During Well Plugging  

25 Pa.Code § 78.93(a)(3)-(4) and § 78.94(a)(3).  
Environmental Protection. Chapter 78. Oil and Gas Wells. 

 

 
The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight 
changes in and address questions about the new regulations. This FAQ should not be 
used in lieu of reference to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78 and other 
applicable laws and regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to 
supplement existing requirements. Nothing in this document shall affect statutory or 
regulatory requirements. 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of 
the Department to give this document that weight or deference. The Department may 
supplement or amend this document at any time as necessary without notice. 
 

1) What is the requirement for pulling uncemented surface casing for pre-Act wells 
(that is, wells drilled prior to the passage of Act 223 of 1984) during plugging?  

 
§ 78.93 Wells in Coal Areas – Surface or Coal Protective Casing Anchored With  
                  A Packer or Cement 

(a)  In a well where the surface casing or coal protective casing and production casing 
are anchored with a packer or cement, the owner or operator shall plug the well as 
follows:  

* * * * 

(3)  After it has been established that the surface casing or coal protective casing is free 
and can be retrieved, the surface or coal protective casing shall be retrieved by applying 
a pulling force at least equal to the casing weight plus 5,000 pounds or 120% whichever 
is greater. If this fails, an attempt shall be made to separate the casing by cutting, ripping, 
shooting or other method approved by the Department, and making a second attempt to 
remove the casing by exerting a pulling force equal to the casing weight plus 5,000 
pounds or 120% of the casing weight, whichever is greater. . . . 
 
(4)  If the surface or coal protective string is not free and cannot be retrieved, it shall be 
perforated or cut below the lowest workable coal to allow the cement used to cement the 
casing(s) to communicate between the surface casing or coal protective casing, or both, 
and the well bore. . . .   



§ 78.94 Wells in Noncoal Areas – Surface Casing Is Not Cemented Or Not Present.  
 

(a)  The owner or operator shall plug a noncoal well, where the surface casing and 
production casing are not cemented, or is not present as follows:  

* * * * 

(3)  After setting the uppermost 50-foot plug, the retrievable surface casing shall be 
removed by applying a pulling force at least equal to the casing weight plus 5,000 pounds 
or 120% whichever is greater. If this fails, an attempt shall be made to separate the casing 
by cutting, ripping, shooting or other method approved by the Department, and making a 
second attempt to remove the casing by exerting a pulling force equal to the casing weight 
plus 5,000 pounds or 120% of the casing weight, whichever is greater. . . . 

 
* * * * 

 
Answer: 
 
Many pre-Act wells were constructed using uncemented surface casing and, in some 
instances, this may be the only casing string associated with a well.  Although the 
regulatory framework above establishes a requirement for attempting to remove or 
perforate and cement uncemented surface casing strings during plugging, based on the 
Department’s experience there are circumstances when the procedure is not advisable.  
The Department will review and consider for approval alternative methods for plugging 
under 25 Pa.Code § 78.75 that do not include pulling or perforating and squeezing 
uncemented surface casing when the operator completes the following well assessment: 
 

(1) Evaluation of the well to ensure that no brines, oil, or gas is flowing to the surface 
outside of the surface casing; and 

(2) Evaluation of the well to ensure that the surface casing does not penetrate any 
brine-, oil-or gas-bearing zones. 

 
If the operator can ensure that and the assessments under (1) and (2) do not identify any 
vertical movement of fluids or the potential for the vertical movement of fluids, the 
operator may submit an alternative method to the Department for review in advance of 
plugging activities.  Allowing the uncemented surface casing to remain affords the ability 
to re-enter the well if additional work is needed to re-plug or remediate a well. 
 
For wells penetrating a workable coal seam (as determined by current Department policy) 
that are equipped with a separate and distinct coal protective casing deeper than any 
shallower strings in the well, or for wells with a combined surface and coal-protective 
casing serving as the only shallow casing string other than the conductor pipe, an 
operator should comply with the provisions of 25 Pa.Code § 78.93(a)(4), as written, when 
plugging the well. The methodology the Department recommends above does not apply 



to those casing strings that, by virtue of position in the well, are ultimately critical for 
preventing deeper gas from entering workable coal seams. 
 
 
 
The Department recommends that the following standard language be used on the 
alternative method form: 
 

For the well that is the subject of this alternative method, the following observations 
have been made based on an assessment conducted by the operator, plugging 
contractor, or other responsible person: 
 

(1) There is no evidence of current movement of brines, oil, or gas outside of the 
uncemented surface casing.  This has been confirmed by (describe 
assessment procedure). 

(2) The uncemented surface casing does not penetrate any brine-, oil-, or gas-
bearing zones.  This has been confirmed by (describe assessment procedure).  

 
The uncemented surface casing will be left in place during the plugging and 
abandonment to improve the likelihood of maintaining hole stability and allow future 
re-entry, should the need arise for any reason.  The plugging procedure exceeds the 
plugging requirements of 25 Pa. Code [Section 78.93(a)(3) or Section 78.94(a)(3) – 
choose which section applies].  
 

(posted 02/15/2019). 
 
 


