FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Environmental Protection Performance
Standards at Oil and Gas Well Sites

Disposal of residual waste—land application
(8 78a.63)

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements.

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or
amend this document at any time as necessary without notice.
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2)

3)
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Who administers the residual waste application and permit for drill cuttings?

The DEP Office of Oil and Gas Management will administer residual waste disposal
permits under sections 78a.61 through 78a.63. (posted 10/20/16)

Does a waste disposal permit for the disposal of drill cuttings below the casing seat
require that the operator file an OG-71? If so, it is not mentioned in the instructions.
What will the approval process be?

No, an OG-71 will not be used for the disposal of residual waste, including contaminated
drill cuttings at an unconventional well site. An operator needs to apply for an onsite
residual waste management disposal permit administered by the DEP Office of Oil and
Gas Management. (posted 10/20/16)

Is DEP Oil and Gas regulating the burial of drill cuttings from below the casing seat?
Under the regulations, it says that approval is issued under this chapter but it sounded
that an operator would seek approval through the division of residual waste? Please
clarify.

The DEP Office of Oil and Gas Management will be regulating the burial and land
application of drill cuttings below the casting seat. It will apply the same requirements
for residual waste disposal as that activity is authorized under the Solid Waste
Management Act, Act 97 of 1980. (posted 10/20/16)

Is only landowner notification and not landowner approval required for onsite disposal?

Correct. (posted 10/20/16)



