2010 PN Revisions Training 
Questions and Answers
PN Regulation Revisions 

Abbreviated Message

Question:  If a system has a population of non-English speaking customers who would require the addition of that language in a PN, does that system have to use that language in any abbreviated messages associated with direct-delivery or broadcast methods?  There is no mention of this in the abbreviated template provided in the workbook.  How does the abbreviated message address the possible language barrier, particularly when PN is specifically required to include a Spanish statement translation?
Answer:  We are not requiring systems who abbreviate the message for any form of delivery (automatic telephone dialers or broadcast media) to provide the Spanish translation.  However, systems that abbreviate the message must also post the entire notice on their website or record it on a dedicated telephone line.  This entire posting or message includes the Spanish translation. 

Contacting Sensitive Subpopulations with an automatic dialing system

Question:  For systems utilizing an automatic dialing system, is it acceptable to add “sensitive subpopulation” facilities to the auto dialing system only, as opposed to direct person-to-person contact?
Answer:  Yes, water suppliers can contact the sensitive subpopulation facilities with an automatic telephone dialer in lieu of personally calling or FAXing the Tier 1 PN to them. Chapter 109.407(c)(4) states “If a public water system has a Tier 1 violation, the water supplier shall also notify additional recipients as designated in the community water system’s emergency response plan under 109.707(a)(2).  This requirement does not stipulate the delivery method of notification (e.g. person making a telephone call, sending a FAX, or using an automatic telephone dialing system). As a planning activity, DEP encourages water suppliers to contact sensitive subpopulation facilities to obtain the appropriate telephone number of the person within that facility who will be implementing the actions (boil, don’t drink, or don’t use) required under the Tier 1 PN.   Note:  Chapter 109.707(a)(2) was expanded to include industrial and commercial users and social service agencies in addition to the sensitive subpopulation facilities.
Ordering Additional Copies of PN Handbook

Question:  Can water suppliers order extra hard copies of the PN Handbook, or will they only be available in electronic format?
Answer:  Unfortunately, there is no mechanism for water suppliers to directly order PN Handbooks that have tabs and are bound from our Environmental Print Shop.  Water suppliers can download copies of this handbook and guidance documents from the PN website at:

http://www.portal.state.pa.us/portal/server.pt/community/public_drinking_water/10549/public_notification/553901#Guidance
Using DEP Website to post Tier 1 PN
Question:  Can water suppliers who lack a website use the DEP website for posting the entire PN? 
Answer:  Water suppliers will not be able to post their Tier 1 PN on DEP’s website; however, they may want to ask their local municipality or county emergency management coordinator if their Tier 1 PN could be posted on a local or county website.  Pennsylvania Rural Water Association (PRWA) has offered to post water supplier Tier 1 PNs on their website for systems who do not have their own website.  For more information about this offer, contact PRWA at 814-353-9302. 
To assist water suppliers in creating a free website, here’s a link: 
http://www.webs.com/
Problem Corrected PN
Question:  How long must a water supplier leave a problem corrected notice on the dedicated phone line?
Answer:  DEP has not specified a length of time that a water supplier must leave a “Problem Corrected” PN on a dedicated phone line.  Each water supplier should decide how many days this message needs to be in place to reach the number of customers affected by the Tier 1 PN.  
Dedicated Phone Line
Question:  Is there a requirement for a toll-free number for the dedicated phone line that provides the entire Tier 1 PN? 
Answer:  No, water suppliers do not have to use a toll-free number for the dedicated phone line.
Water Supply Warning Policy

Health Advisory Levels

Question:  How are we determining the exceedance of an HA value? Specifically, are the HA values greater than or equal to, and does rounding come into play for HA values?
Answer:  Values greater than a health advisory level would constitute an exceedance.  EPA’s rules of rounding are applied to the next digit beyond the significant digit of the MCL or HA value.  Values of 5 or greater are rounded up and values of 4 or less are rounded down.  For example, the HA value of cadmium is 0.04 mg/L and a sample result is submitted as 0.046 mg/L, the PADWIS compliance program would evaluate the value “6” and round the sample result up to 0.05 mg/L which would exceed the HA.  Whereas, if the sample submitted was 0.043 mg/L, the PADWIS compliance program would evaluate the “3” and round the sample result down to 0.040 mg/L which would not exceed the HA.  

Question:  If we have an exceedance of an HA for a chemical contaminant, does the PWS really get 2 weeks to complete a confirmation sample?

Answer:  If we determine that the sample exceeding the HA met the QA/QC standards of the certified lab, we would probably issue the appropriate Tier 1 PN without waiting for a confirmation sample. However, if there are no apparent reasons (e.g. chemical spill or overfeed) for a sample to exceed an HA, then we would probably ask the lab to analyze a confirmation sample as soon as possible to verify the accuracy of the original sample result.
Question:  In the case of Cyanide, the MCL = HA level.  If there is an exceedance, what language should be used in the associated Tier 1 PN?  Should water suppliers include the chronic health effects language or the acute health effects language when a HA is exceeded?
Answer:  If we exceed the HA level of 0.2 for cyanide, we would use the acute health effects rather than the chronic health effects language.

ERP/O & M Templates

ERP Template

Question:  What happened to Section 4 of the ERP template?  Is the template undergoing revision?  Will it be renumbered in the future or should it just be left out for now?

Answer:  We did not include the entire ERP template in the PN Participant Workbook because some sections didn't relate to PN.  The ERP template has been revised and there’s a link to this template on our PN website at:
http://www.portal.state.pa.us/portal/server.pt/community/public_drinking_water/10549/public_notification/553901#Guidance
Bulk Water Haulers

Question:  Is there a list of bulk water haulers already approved by the Department that may be used in an emergency situation?  If so, where can this list be located?
Answer:  Water suppliers can use the Drinking Water Reporting System to search for bulk haulers in each county.  Here's the link:

http://www.drinkingwater.state.pa.us/dwrs/HTM/Welcome.html
Click on “Continue to DWRS” at the bottom of the page.

Click on the "PWS’ Details" button to search. 
Then select "Active", "Bulk Hauler" and the counties you want.
You will be able to access any PADWIS information including basic information and contact information.

Loss of Positive Water Pressure Policy

Positive Pressure
Question:  Is 1 p.s.i considered to be “positive pressure” when repairing water mains?
Answer:  Yes, any pressure represents “positive pressure.”  Water that is flowing out of the water line break indicates positive pressure exists.
Bacteriological Sampling
Question:  Under Section D "Best Management Practices....", item 4. Determine effectiveness of procedures, the 3rd checklist item states "Sampling shall be continued until 2 consecutive days of negative samples are obtained."  Is there a minimum number of hours between consecutive days of bacteriological samples in the Loss of Pressure guidance document?

Answer:  Since we recommend that the sample collection times are a minimum of 12 hours apart in our Water Supply Warning guidance document (383-2129-005) under the "Criteria to lift a Boil Water Advisory", item # 3, to be consistent between both documents, we are recommending that you apply this same logic to sample collection times of the consecutive calendar day sampling done under the Loss of Pressure guidance (383-2129-004).

Question:  How do water suppliers report the special follow-up total coliform bacteriological samples taken in accordance with C-651?
Answer:  Samples must be analyzed by an accredited environmental laboratory.  However, according to Chapter 109.301(3)(v), these special purpose samples may not be used to determine compliance with the MCL for total coliform.  Therefore, sample results should be reported on laboratory letterhead and the water supplier should keep the results on file in their repair log and make them available to DEP upon request.  Remember, if the results are positive for fecal coliform or E. coli, water suppliers must notify DEP within 1 hour.
Question:  How do water suppliers report the special follow-up total coliform bacteriological samples and chlorine residuals taken in order to lift a BWA?
Answer:  Since the samples taken to lift a BWA are part of all the corrective actions that DEP must approve, DEP would need to see those 2 day consecutive total coliform negative results and associated chlorine residuals to grant permission to lift the BWA.  These results should be analyzed by an accredited environmental laboratory and reported as “special” sample type on SDWA forms. 

CCR reporting of “special samples”

Question: Are water suppliers required to report the "special" TCR samples in their CCR?
Answer:  It depends upon the reason why water suppliers are collecting TCR samples.  The "special" samples used to confirm that the repair was successful are operational samples required by C-651 and our Loss of Pressure Policy.  Therefore, these samples are not required to be reported in the CCR as long as the results are reported on lab letterhead to the water supplier.  Water suppliers are required to keep these results as part of their repair log and DEP staff members can look at this repair log during their inspections.  However, the TCR samples taken to lift a BWA are part of a compliance/enforcement activity and should be reported as “special” sample types on SDWA forms and consequently, included in the CCR data.

Available Operator

Question:  Under Section D "Best Management Practices....", item 4. Determine effectiveness of procedures, the bulleted criteria that allows water suppliers to avoid collecting bacteriological samples includes the following statement "The water supplier is in compliance with the requirements of the The Water and Wastewater Systems Operators' Certification Act and associated regulations.  Specifically, an available operator with the appropriate level of certification must make all process control decisions related to repairing or replacing the water main."  Does this available operator need to be onsite during the repair or replacement?

Answer:  No, the available operator must be in contact with the repair crew and must be making the process control decisions; but, that available operator can do so without being onsite.  Crews may use standard operating procedures (SOPs) to repair/replace the main. However, the available operator needs to be consulted when the crew determines that there is evidence of contamination or they suspect this loss of pressure situation contains a high risk of contamination.  During this consultation, the available operator would gather information to determine and complete the next steps including: notifying DEP, issuing PN, and taking corrective actions.  

DEP recommends that water suppliers revise their repair/replacement SOPs to include the:

· consultation step with the available operator when the situation becomes an imminent threat situation. 

· associated triggers that require the consultation (e.g., examples of evidence of contamination or high risk).
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